Rotaryclub Hoogeveen heeft vrijdagmiddag een indrukwekkende bijeenkomst gehouden bij het oorlogsmonument in het Spaarkbankbos. Leerlingen van groep 8 van christelijke basisschool De Akker speelden hierbij een belangrijke rol.

Noa Beumer en Imre van der Zwaag dragen zelfgemaakte gedichten voor en er worden kransen en rozen bij het prachtige monument gelegd. Trompettist Dick Neijland uit Hoogeveen, maar lid van muziekvereniging Irene in Nieuweroord, speelt de Last Post, waarna twee minuten stilte worden gehouden.

Gefusilleerd

De Rotaryclub Hoogeveen heeft in 2003, het jaar dat de club haar 50-jarig bestaan vierde, het initiatief genomen voor de realisatie van het oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de vijf Hoogeveners die in augustus 1943 in het Spaarbankbos zijn gefusilleerd, te weten notaris Johannes Mulder, jonkheer Marius de Jonge, onderwijzer Adriaan Baas en de broers Levie en Manus van der Wijk.

Onder de noemer Adopteer een Monument worden steeds meer monumenten geadopteerd door basisscholen. Omdat de Rotaryclub het belang inziet van het overbrengen van de geschiedenis op kinderen en hen wil laten beseffen dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, werd contact gezocht met De Akker, eveneens gevestigd in het Spaarbankbos.

Trots

En de leerlingen zijn trots dat dit het monument is dat ze adopteren, aldus leerkracht Ko Hoorn die zelf ook een aandeel heeft in de ceremonie. Hij vertelt zijn eigen verhaal. 'Op 5 mei 1945 vierde de verzetsgroep waarbij mijn opa aangesloten was vierde de bevrijding in de Openbare school aan de Dorpsstraat in Zoetermeer. Opeens kwamen er Duitse soldaten de straat in. Ze renden al schietend het schoolplein op. Bij dit vuurgevecht kwamen Cees van Eerden en mijn opa Jan Hoorn om. We hebben er vaak over gesproken. Wat als het allemaal niet was gebeurd? Dan? Ja, dan had het er waarschijnlijk heel anders uitgezien. We moeten blijven herdenken. Wie niet wat vrijehid is, kan het ook niet doorgeven.'

Ook de kinderen zijn er stil van. Tijdens de 2 minuten stilte wordt er niet gegniffeld, niet geklierd. Iedereen is stil. Reinier Logcher van de Rotary Hoogeveen is trots op deze groep. 'Ze hebben zich volledig in het onderwerp verdiept, het heeft ze geraakt.'

Bron: Hoogeveensche Courant - 22 april 2016